Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprekHoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek

sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is een kort gesprek dat meestal slechts bestaat uit een kort gesprek tussen een sollicitant en een externe vertegenwoordiger van een organisatie en dat wordt gevoerd om te beoordelen of de sollicitant in aanmerking komt om in dienst te treden. Interactie is een van de belangrijkste elementen van het sollicitatiegesprek. Er wordt vaak gezegd dat het de eerste indruk is en werkgevers doen hun best om deze vast te leggen. Sollicitatiegesprekken behoren tot de meest gebruikte instrumenten voor personeelsselectie, waarbij werkgevers schriftelijke cvs naar potentiële kandidaten sturen zodat zij kunnen beoordelen of zij geschikt zijn voor de functie. Dit maakt ook deel uit van de sollicitatiestrategie, waarbij organisaties proberen door middel van een interview informatie van de kandidaat te verkrijgen.

Werkgevers en sollicitanten moeten zich op het sollicitatiegesprek voorbereiden, omdat zij aan de hand van dit proces kunnen vaststellen of de kandidaat over de noodzakelijke kwaliteiten en vaardigheden beschikt die nodig zijn om de functie te vervullen. Daarnaast kan het sollicitatiegesprek helpen bepalen of de kandidaat in staat is effectief te communiceren en de taken in verband met de functie te begrijpen en uit te voeren. Een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek zorgt ervoor dat je alle vragen naar tevredenheid kunt beantwoorden. Dit geeft jou en je gesprekspartner ook een goede indicatie van hoe je in de organisatie zou passen en wat je verwachtingen zijn. De voorbereiding van een sollicitatiegesprek gebeurt op verschillende manieren, maar de meeste interviewers volgen vergelijkbare strategieën en technieken. Sommige bedrijven bereiden hun kandidaten ruim voor het gesprek voor, terwijl andere gewoon een interview voor hen inplannen.

Hoewel de voorbereiding van het sollicitatiegesprek zo vroeg mogelijk moet beginnen, is het niet raadzaam om te veel voor te bereiden omdat dit het leven van de kandidaat kan verstoren. Het is daarom beter om een paar weken voor het sollicitatiegesprek met de voorbereiding te beginnen. Vaak wordt echter gezegd dat de resultaten van de voorbereiding geconcentreerder en langduriger zijn dan de effecten van een iets te late voorbereiding. Bedrijven en jobinterviewers die zich goed voorbereiden kunnen het beste uit hun kandidaten halen en succes boeken in hun carrière.